Samarbejde, digitale og nyskabende løsninger er blot noget af det, Wicotec Kirkebjerg A/S og bygherren, Region Hovedstaden, har fokuseret på for at opnå den optimale komfort samt en tryg og god oplevelse for hospitalets fremtidige brugere og patienter.
Når ’Mary Elizabeths Hospital- Riget for børn, unge og gravide’, slår dørene op i 2026, bliver det Danmarks mest specialiserede hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Det gælder også styring af fx klima, lyssætning og løsninger, der skal gøre behandlingen så optimal som muligt for både den enkelte patient og for det sundhedsfaglige personale.
Det er teknikentreprenør og servicepartner, Wicotec Kirkebjerg A/S, som står for den samlede og komplicerede teknikentreprise indeholdende bygningsautomation, lys, VVS, ventilation, el og sikring, i den nye hospitalsbygning, som er designet med fokus på patientkomfort og avanceret teknologi, der er med til at skabe et hospital i særklasse.
Det er derfor også med stor respekt og stolthed, at Wicotec Kirkebjergs faglige egenskaber præsenteres af projektchefer og samarbejdspartnere. Fx er operationsstuerne udstyret med specialdesignede lysarmaturer, der sikrer perfekt lys til både operationer og patientkomfort. Det er blot én af de tekniske udfoldelser som viser, hvordan Wicotec Kirkebjerg A/S har fået godt tag i fremtidens hospitalsbyggeri.
Oplev hospitalet i ny udstilling
Den 25. september åbnede en særudstilling støttet af Børneriget Fonden og udviklet i samarbejde med Region Hovedstaden, i Industriens Hus. Dansk Industri har stillet foyeren ud mod Rådhuspladsen til rådighed for udstillingen.
Udstillingen giver et fantastisk indblik i det stort anlagte hospitalsbyggeri, og det er en stolt Brian Ludvigsen, administrerende direktør i Wicotec Kirkebjerg A/S, som deltog i åbningen af udstillingen
– Vi er utrolig stolte over at være én af hovedaktørerne på det avancerede, nyskabende og komplekse projekt som Mary Elizabeths Hospital er. Det er et privilegie at være med til at skabe de bedst tænkelige rammer for de børn og familier, som bliver fremtidens brugere af Mary Elizabeths Hospital, hvor de leverancer vi er ansvarlige for, har stor betydning for både patienterne og det sundhedsfaglige personale. Tryghed, komfort og teknologi er nøglekomponenterne for at konstruere og skabe et hospital som, nu og i fremtiden, leverer på såvel de lægefaglige krav som på oplevelsen for patienter og pårørende. Vores erfaringer fra en lang række store og komplekse sygehusbyggerier, samt vores integrerede samarbejdsmodel med kunder, leverandører og andre interessenter sikrer, at vi leverer sygehusbyggeri, som rammer forventningerne, siger Brian Ludvigsen.
Samarbejde og videndeling
Kompleksiteten, som automatisk er til stede i et byggeri som Mary Elizabeths Hospital, stiller høje krav til alle aktører i byggeriet.
For Jørgen Henrik Svendsen, der er projektchef i Wicotec Kirkebjerg A/S, og som har haft sin daglige gang på byggepladsen siden projektets opstart, er der ingen tvivl om, at tværfagligt samarbejde og bredt samarbejde er to vigtige begreber, når man skal implementere nyskabende løsninger som et byggeri i Mary Elizabeths Hospital-kaliberen kræver.
– Vi gør altid en dyd ud af det brede samarbejde, som er en af vores kerneydelser i Wicotec Kirkebjerg A/S. Det har vi i høj grad også gjort på Mary Elizabeths Hospital, hvor tværfaglig sparring, samarbejde og ikke mindst videndeling, har haft direkte indflydelse på kvaliteten af både vores arbejde, men også hospitalets drift på sigt, siger Jørgen Henrik Svendsen og uddyber.
– Vi har bl.a. været på besøg på Rigshospitalets nye behandlingsbygning, Nordfløjen, og på Odense Universitetshospital for at se, hvordan nye operationsstuer ser ud. Når man står derinde og lyset bliver sat op, så ser man effekten af lyssætningen, der pludselig synliggør samtlige blodårer, hvilket i sagens natur har en hel særlig betydning, når man er på en operationsstue. Den viden vi har fået fra andre projekter, har været med til at sikre, at vi leverer integrerede og innovative løsninger, som understøtter hospitalets komplekse behov både nu og i fremtiden, siger Jørgen Henrik Svendsen.
Styr på tværfagligheden
Når man som virksomhed er ansvarlig for alt fra VVS til lys, ventilation, elevatorer, sikring, bygningsautomatik og elinstallationer, så kommer også det tværfaglige samarbejde internt i virksomheden på prøve. Heldigvis er netop tværfagligt projektsamarbejde en af spidskompetencerne i Wicotec Kirkebjerg A/S.
– Når vi arbejder tværfagligt på så store projekter, så betyder det bl.a., at vi, inden udførelsen og undervejs, samler hele sagen og den tværfaglige koordinering og inddragelse, så alle specialer er inkluderet i udviklingen af projektet. Derudover er det en styrke for os og bygherren, at vi har vores egen ventilations kanalfabrik, der kan producere specialbyggede ventilationskanaler og lave et specialstykke rigtig hurtigt, så der ikke opstår unødige forsinkelser på pladsen, siger Jørgen Henrik Svendsen.
Stærkt projekthold på sagen
Tilbage i Industriens Hus, hvor udstillingen om Mary Elizabeths Hospital kan besøges i alle hverdage frem til jul, er der ingen tvivl hos Brian Ludvigsen om, at intet i byggeriet er overladt til tilfældighederne.
– Vi har et meget stærkt projekthold af erfarne medarbejdere inden for hospitalsbyggerier på opgaven. Dertil kommer en gennemprøvet proces for samtlige af projektets faser og vi har en gennemarbejdet projekteringsfase med i rygsækken. Kombineret med det tætte samarbejde med byggeriets øvrige parter samt de høje dokumentationskrav til test og indkøring, inden byggeriet kan overdrages til brugerne, så er intet overladt til tilfældighederne, og vi glæder os til at se byggeriet i drift, slutter Brian Ludvigsen.
Vil du selv besøge udstillingen? Så er den åben frem jul, alle hverdage fra 8-17 i Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, i København.
Fakta om ’Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide’
- Bygningens 60.000 m² er fordelt på otte etager, en kælder samt en tagetage til teknikken.
- Der bliver dagligt plads til 900 patienter (indlagte og ambulant) og deres familier samt ca. 1.200 læger, sygeplejersker, jordemødre og andet personale.
- Mary Elizabeths Hospital er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond med et samlet budget på 2,4 mia. kroner, hvoraf Ole Kirk’s Fond donerer 0,7 mia. kroner. Af Ole Kirk’s Fonds bevilling er 85 mio. kr. øremærket til at løfte brugeroplevelsen.
- Bygningen er tegnet af 3XN arkitekter, Arkitema, NIRAS og Kristine Jensens Tegnestue.
- Første spadestik til byggeriet blev taget i april 2021 og forventes færdigopført i 2026.
Kilde: Region Hovedstaden