VI ER PARTNER PÅ FAGTALENT 2024

Det er fedt at være faglært og det skal endnu flere have øjnene op for. Sådan lyder det fra Wicotec Kirkebjerg A/S, som er partner på den nystiftede pris ”Fagtalent”.

Der har længe været fokus på, at det er svært af tiltrække nok elever til erhvervsuddannelserne. At de unge ikke kigger i den retning, mærkes også hos teknikentreprenøren og servicevirksomheden Wicotec Kirkebjerg A/S, hvor stillingsopslagene er mange og ansøgerne få.

Regeringen præsenterede for nylig reformprogrammet Forberedt på Fremtiden.  I den forbindelse udtalte Uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund bl.a., at ”hvis Danmark i fremtiden skal være et stærkt velfærdssamfund, og hvis vi fortsat skal være med i front, når vi taler grøn omstilling og nye teknologier, er vi nødt til at få flere til at vælge de praksis- og erhvervsrettede fag”, og hun fremhævede bl.a. el-installatører som fag.

Mange bække små

For direktør for Service & Installation i Wicotec Kirkebjerg, René Lund Rasmussen, som står i spidsen for et af de fagområder, hvor der er stort fokus på at tiltrække flere unge, er det interessant, at der nu kommer mere fokus på at ændre de unges muligheder for i højere grad end i dag, at vælge en erhvervsmålrettet uddannelse.

– Der skal arbejdes på flere fronter, hvis vi skal lykkes med at tiltrække flere unge. Det er rigtig fint at kigge direkte på selve uddannelsestilbuddet, men vi skal også, i både branchen som helhed og i de enkelte virksomheder, være vores ansvar bevidst, og vi har bl.a. et ansvar for at vise, at vi er en spændende branche, og en attraktiv arbejdsplads, med rigtig mange muligheder, også når man som ung er ude i sit første job, siger René Lund Rasmussen.

Ny pris skal hylde talenterne

Et af de tiltag, som bl.a. brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne står bag, er den nye pris ”Fagtalent”, hvor fokus er på at hylde de dygtige faglærte, og på den måde være med til at ændre den lidt negative opfattelse, der er i dag, af det at være faglært og vise de fantastiske karrieremuligheder der er, ikke mindst, når vi taler om den grønne omstilling.

Wicotec Kirkebjerg A/S er partner på Fagtalent 2024, for det er en vigtig dagsorden, som virksomheden gerne vil støtte op om.

– I vores koncern har vi rigtig mange virkelig dygtige faglærte. Uden dem kan vi jo slet ikke løse de teknisk komplicerede og vigtige opgaver, der er inden for vores felt, som er alt fra el til VVS, brand og sikring, bygningsautomatik, service og pharma. Og vi har brug for flere folk end vi kan få i dag. Derfor er det også vigtigt at få fat i de unge og få vist dem, at den her retning kan være rigtig spændende, at der er rigtig mange karrieremuligheder både fagligt og i forhold til ledelse – og ja, ganske enkelt få budskabet ud om, at det er fedt at være faglært, siger Jonna Schmidt, som er afdelingschef for service og FM i Wicotec Kirkebjerg A/S.

Og det er faktisk ret fedt at være faglært. I hvert fald hvis man spørger Marco Asmussen, som til daglig arbejder som VVS-formand i Service og VVS i Wicotec Kirkebjerg A/S.

– Jeg startede som lærling hos Wicotec Kirkebjerg A/S og blev derefter udlært som VVS’er. I dag er jeg VVS-formand, og det har været en rigtig spændende karrieremæssig rejse, hvor jeg i dag er ansvarlig for både større installationsprojekter og løbende driftsopgaver hos en af vores strategisk vigtige kunder, som vi har et tæt og langvarigt samarbejde med. Min dagligdag er fyldt med en masse spændende tekniske opgaver, hvor jeg er med til at sikre, at de driftsproblemer der kan opstå, bliver løst hurtigt og professionelt. Derudover står jeg for koordinering med både kunden og forskellige interessenter. Netop kombinationen af det at arbejde med mennesker, hvor en vigtig del af opgaven er at skabe og vedligeholde et godt samarbejde, og samtidig være med til at løse komplekse tekniske udfordringer, synes jeg er rigtig spændende. Og ja, så er det bare fedt at være faglært, både i forhold til opgaver og muligheder for at udvikle sig og skabe en spændende karrierevej, siger Marco Asmussen.

Vigtig mission

Og der er brug for positiv opmærksomhed på det at være faglært. For konsekvensen af ikke at lykkes med at få flere igennem erhvervsuddannelserne, er til at tage at føle på.

– Der er ingen tvivl om, at manglen på faglærte vil kunne skade Danmarks økonomi, konkurrenceevne og samfundsmæssige udvikling. Det gælder især inden for tekniske og industrielle sektorer, hvor netop faglært arbejdskraft spiller en central rolle, forklarer René Lund Rasmussen og fortsætter.

– Manglen på faglærte kan føre til alt fra lavere produktivitet fordi der er færre kvalificerede medarbejdere til at udføre specialiserede opgaver, ligesom det kan blive svært for virksomheder som os at tage del i vækstområder såsom grøn omstilling og digitalisering, da der kræves tekniske kompetencer. Netop den grønne omstilling kræver, at der er nok kvalificerede medarbejdere, da vi ellers kan risikere at forsinke Danmarks overgang til en grønnere økonomi.

Talenterne skal fejres

Selvom der tilsyneladende hviler et tungt ansvar på skuldrene af den nystiftede pris, er der ingen tvivl om, at på trods af, at der er store og vigtige perspektiver gemt i budskabet, så skal prisen – og ikke mindst selve prisuddelingen – også være en fejring og en fest, for alle de dygtige faglærte, der findes rundt om i virksomhederne.

– Vi har indstillet en række af vores dygtige talenter, som vi gerne vil hylde. For selvom vi hver dag arbejder med at skabe en virksomhed, hvor man har lyst til at blive fordi vi fokuserer på alt fra trivsel til diversitet og udviklingsmuligheder, så vil vi rigtig gerne være med til at hylde talenterne til den store prisuddeling den 28. november. Det er på tide, at der kommer fokus på den her del af værdikæden og på de mange muligheder der er, når man vælger at blive faglært, slutter René Lund Rasmussen.

Læs mere om Fagtalent 2024 her: https://fagtalent.dk/

Der er lukket for indstillinger, men de nominerede offentliggøres den 31. oktober 2024 og selve prisuddelingen foregår den 28. november.